Pagine dell'insegnante
docent
docent
Deze Talenquest is ontwikkeld door CPS Talencentrum in het kader van de SLOA ICT in de vakken. Doelgroep van deze talenquest zijn leerlingen uit de vierde klas van HAVO/VWO die Italiaans als startersvak volgen. Vaak gaan VWO leerlingen in de vijfde klas een week naar Rome. Deze activiteit is o.a. bruikbaar als voorbereiding op hun reis, maar kan natuurlijk ook los daarvan worden uitgevoerd.
Tevens kan deze Talenquest als handelingsdeel lezen in de vierde klas worden gebruikt (inschatting SLU nodig: 20).
De Talenquest kan met enkele aanpassingen eventueel ook voor CKV en KCV worden gebruikt. Om de taak makkelijker te maken moet de docent in dit geval beter verwijzen naar de Engelse pagina’s die in de meeste van de gegeven Internet bronnen beschikbaar zijn.
De activiteit is bedoeld als realistische taak: leerlingen krijgen de opdracht om informatie te verwerken uit authentiek materiaal over Rome, uit de sites van enkele restaurants en van de filmzaalprogrammering in Rome. Door teksten en beelden verwerven ze enig culturele kennis over de stad, over Italiaanse menukaarten en over Italiaanse films. Ze leren tevens gericht informatie zoeken in Italiaanse teksten, mede door de visuele hulp van beelden en interactieve plattegronden.
Bovendien moeten ze de andere leerlingen overtuigen dat hun keuze de beste is en moeten die daarom kunnen motiveren.
De mogelijkheid om eventueel een verrassingsprogramma samen te stellen in plaats van een filmavond is bedoeld om zowel aan de docent als ook aan de leerlingen meer vrijheid te geven in het invullen van het programma. De docent kan ook beslissen om hier zelf een extra taak te verzinnen.
Als de leerlingen daarna daadwerkelijk naar Rome zullen gaan is het de beste prijs voor hun inspanning als hun programmavoorstellen tijdens de reis op enige manier echt gebruikt worden.
Wilt u als leerkracht / docent op de hoogte blijven van nieuwe of geüpdatete webkwesties / webquests of mysteryquests?
Schrijf u dan in de nieuwsbrief webkwestie / webquest.(klik hier)
Taalvaardigheidsniveau
De leerlingen die aan de slag zullen gaan met deze Talenquest moeten bij voorkeur aan het eind van hun eerste jaar taalles zijn en al enkele ervaring hebben opgedaan met het zoeken van informatie in Italiaanse teksten.
ICT voorkennis
Ze moeten ook een Word document kunnen maken en over enige handigheid beschikken in het gebruik van Internet. Voor de voorbereiding van hun presentatie kunnen ze eventueel plaatjes en stukjes tekst uit de website in hun Word document kopiëren. Een Power Point presentatie maken en houden met een beamer behoort tot de mogelijkheden maar is geen eis voor het maken van deze Talenquest (hulpbronnen ICT zijn opgenomen).
Samenwerkend leren
Binnen hun taakgroep moeten leerlingen onderling afspraken maken over hoe ze de opdracht gaan uitvoeren en de taken evenwichtig verdelen. Ze moeten allen tevreden zijn over de keuzes gemaakt in de drie programma's: het gaat namelijk niet om drie aparte opdrachten, het eindproduct als geheel is het resultaat van het groepswerk en wordt door de hele groep verdedigd.
Receptieve vaardigheden
Aan de leerlingen wordt uitsluitend receptieve vaardigheid gevraagd: ze moeten de informatie kunnen vinden, begrijpen en verwerken in een eindproduct dat in het Nederlands wordt geschreven en gepresenteerd.
Tips voor de docent vooraf
Het is verstandig dat de docent de URL's van deze websites van te voren controleert voordat de leerlingen met het maken van de Talenquest beginnen. Vooral de sites van de restaurants zouden een andere URL kunnen hebben gekregen of zelfs (tijdelijk) niet toegankelijk kunnen zijn. In principe kunnen ook andere restaurantsites worden gekozen of bijgevoegd; voorwaarde is dat ze hun menukaart met prijsopgave op het web hebben geplaatst.
De docent kan eventueel met de leerlingen samen een proef maken van het raadplegen van de Atac site voor het openbaar vervoer. De structuur van deze site is namelijk op het eerste gezicht niet meteen overzichtelijk en de leerlingen zouden er moeite mee kunnen krijgen. Er bestond echter tijdens het ontwerpen van deze Talenquest geen betere alternatief op het web.
Aan het eind van deze opdracht hebben de leerlingen:
ervaring opgedaan met informatie-verwerven met behulp van informatie- en communicatietechnologie;
gebruik gemaakt van een tekstverwerkingsprogramma;
leesstrategieėn toegepast om de juiste informatie te vinden;
keuzes gemaakt uit de gevonden informatie;
gemaakte keuzes onderling afgestemd;
gemaakte keuzes weten te beargumenteren.
De leerzaamheid van deze talenquest wordt bewerkstelligd door de volgende elementen:
Er is sprake van rijk taalaanbod van een niveau dat hoger is dan het huidige taalniveau van de leerlingen.
De input is levensecht, actueel en functioneel (informatief).
De input is gevarieerd (multisensorisch).
Het ((talige) resultaat van de) taak is levensecht.
De taak is aantrekkelijk mede omdat leerlingen zelf een bepaalde mate van keuzevrijheid hebben*.
* U kunt de opdracht rijker maken door extra taken te laten uitvoeren (het beoordelen van eigen werk/medeleerlingen, het sturen van feedback naar de makers, met een kopie naar u) die op zichzelf weer nieuwe realistische taken vormen.
Het product van de talenquest is ook buiten de onderwijscontext zinvol.
Het is een open taak met meerdere goede oplossingen mits aan de randvoorwaarden voldaan wordt.
Leerlingen kunnen zelf een rolverdeling bepalen afhankelijk van talenten en interesse.
Afhankelijk van het niveau van de leerlingen worden ze uitgedaagd ze zelf bronnen te zoeken voor gebruik.
Er zijn handelingsrestricties ingebouwd in de vorm van randvoorwaarden waar de uitvoering van de taak/eindproduct aan moet voldoen.
Leerlingen worden aangemoedigd om te reflecteren op het proces en product na afloop van de talenquest door ze de resultaten te laten toevoegen aan/beschrijven in hun taalportfolio en daaraan leerdoelen te verbinden.
De taak krijgt een extra dimensie als de leerlingen daadwerkelijk op schoolreis gaan.
Voor informatie over het leerzaamheid van taaltaken zie: G. Westhoff (2002) De schijf van vijf.
Verder is gebruik gemaakt van: G. Westhoff (2001) Handreikingen voor het ontwerpen van een talenquest, bron: http://www.talenquest.nl/artikelen/32/
Meer weten over talenquest: neem contact op met Maartje Visser CPS Talencentrum: 033-4534248
Voor het uitvoeren van deze Talenquest moet de school beschikken over computers voor leerlingen gebruik, met Internetaansluiting en een Word programma.
Als dat niet het geval is kan de leerlingen gevraagd worden om de Talenquest thuis te maken. Het is dan verstandig om de ouders via een brief vooraf te informeren over inhoud en doel van de activiteit.
De presentaties van de leerlingen worden op papier gemaakt en voor de hele klas gekopieerd.
Het gebruik van een overhead projector tijdens de presentaties is zeker aan te raden. Het gebruik voor een beamer zou de presentatie natuurlijk zeer aantrekkelijk maken.
Indien mogelijk binnen het rooster,is het leuk om de presentatie van alle programmavoorstellen voor alle leerlingen te houden die straks naar Rome zullen gaan, ook degenen die geen Italiaans in hun vakkenpakket hebben. Alle leerlingen kunnen dan aan het eind van de presentatie hun stem uitbrengen.
Ik houd mij bijzonder aanbevolen voor reacties van collega's op deze Talenquest. Aanvullingen, ervaringen, suggesties en opmerkingen gaarne zenden aan: Daniela Fasoglio